Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Riders on a Storm Archief : april 2002

:: dinsdag, 2 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Resistance is futile. Ik ben nooit ziek. Echt nooit. Tenzij ik emotioneel in onbalans ben en dan kan ik bijvoorbeeld wel eens een virus toestaan om zijn helende destructieve werk te doen. Die onbalans heb ik het een andere keer over en misschien ook niet maar feit is dat de afgelopen Paasdagen energetisch turbulent waren.

Opperste concentratie tijdens de onderhoudswerkzaamhedenOnderhoudsdag. Zaterdag was het dan eindelijk zover. 1 trainer (Frank ter Braak), 1 assistent (Stefan), 1 shop maintainer (Mathijs), 1 site facilitator (Francis Bouwman) en 12 cursisten uit bijna het hele land waren samengekomen om er een mooie ervaring van te maken. En een mooie ervaring is het geworden. Ik ben begonnen er een apart verslag van te schrijven die ook op deze site zal verschijnen compleet met foto's en mogelijk ook een stukje video. Dat laatste is geen belofte maar ik moet nog even uitvinden hoe ik de digitale beelden uit de camera op de harddisk krijg. De dag afgesloten met een korte toertocht voor de die-hards en daar kwam ik aardig gesloopt van terug. Je hebt toeren en toeren. Het leukste is eigenlijk wel om die interessante mensen binnen dit kleine wereldje te ontmoeten. En dat heb ik ook nu weer mogen ervaren. Er schijnen overigens al foto's van deze dag rond te zwerven op het Net. Eens kijken of ik ergens een link los kan krijgen.

Meanderend door het Dommeldalpre-Toertocht. Zoals gezegd, ik ben nooit ziek. Zondag-op-maandag-nacht laat lag ik echter met een zeer koortsig lijf in bed. Ik had half Nederland doorkruist voor de Paasbezoeken en mijn energieniveau begon een zorgwekkend laag niveau te bereiken. Paasmaandagochtend lag ik toch redelijk uitgerust op de fiets om de uitgestippelde route voor de Toertocht van 7 april te verkennen. En Moeder Natuur deed er werkelijk alles aan om mijn energiereservoirs weer bijtevullen. De lente is in volle gang en laat dat ook uitbundig weten. De eerste citroenvlinders fladderen door de lucht en op de momenten dat mijn neus, snotter snotter, weer een beetje openging kon ik zelfs de bosgeuren opsnuiven.

Els, Paul, Niek en WillemVoor de gelegenheid had ik me warmer aangekleed dan strikt noodzakelijk. Ik voelde nog de koortsstuipen en wou dat er allemaal graag uitzweten. Veel water en energiedrankjes mee om het vochtverlies op te kunnen vangen. 's Morgensvroeg nog in Eindhoven kwam ik Els en Paul, een stel vrienden, tegen die samen met hun kinderen aan het skaten/fietsen waren. Ik had Els eerder die week vol enthousiasmse verteld van mijn ligfiets en de dingen die ik er omheen organiseerde. Ze had mij daarbij een beetje glazig en meewarrig aangekeken en kon niet echt begrijpen dat iemand daar zo vol van kon zijn. Nu ze mij met het fietsje tegenkwamen was het begrip er wel en Paul was binnen twee minuten weg op de Hurri!

Het Bos van de Groote HeideNog veel meer aardige mensen tegengekomen onderweg, bij de vennen, op de lunchplek op camping Heezerbosch in Heeze en gewoon op het fietspad. Het is een mooie route, het was fantastisch weer en die combinatie had tegelijkertijd één groot nadeel: Het was druk tot zeer druk. Een groot deel van de tocht voert door het bos en over de hei en dat betekent vaak smalle paadjes waar je alleen achter elkaar kunt fietsen. Denk daarbij ook nog eens een ligfiets met onderstuur die sowieso al breder oogt dan de meesten gewend zijn en je kunt je voorstellen dat het van mijn kant ook de nodige concentratie vroeg om iedereen ongeschonden te passeren. Leuk was het wel. Een van de beroemde terrassen onderweg, de Hut van Mie Pils, was zo stampensvol afgeladen dat ik gewoon doorgereden ben zonder af te stappen. Zoveel vertier was zelfs voor mij teveel.

En dan nu de Groote Heide zelfHet was deze keer voor het eerst trouwens dat ik tijdens het fietsen een beetje last kreeg van 'dooie' voeten. Of laat ik het anders zeggen, m'n voeten leken na enkele uren een beetje gevoelloos, met name onder de aanhechtingsplaatjes van m'n SPD pedalen. Nu was m'n lichaam natuurlijk niet in optima forma (en ik dus ook niet) dus misschien dat het daarmee te maken had. Het frapante is dat ik daar in de koude winterdagen, met een mindere bloedsomloop, totaal geen last van heb gehad. Tot nu toe heeft de combinatie van de Shimano schoenen en Tecora-pedalen altijd goed gewerkt. Wordt gevolgd.

Vliegjes vangend in het bosDierenleed. Het seizoen van de vliegjes en muggen is weer begonnen. En zoals ik gisteren tijdens de pre-toertocht ervaarde smaakt de lente-groep licht fruitig met een wriemilige nasmaak. (Zonne-)bril verplicht. Het zou een interessant promotie-onderzoek kunnen zijn om uit te vinden of ligfietsers meer/minder vliegen vangen dan gewone fietsers. Of heeft iemand met teveel tijd dat al gedaan?

Web hosting. Als het goed is de web host transfer nu helemaal rond en is deze 'service' slechts enkele uren uit de lucht geweest. Ik ben, zover als ik weet slechts 1 reaktie/commentaar kwijt geraakt en dat kan ik gelukkig nog zelf herstellen. I just love the Web!

Geen fruitbomen maar toch.Toertocht zondag 5 mei. De toertocht van zondag 5 mei valt samen met Bevrijdingsdag. En Bevrijdingsfeesten zijn leuke feesten. Waar ik momenteel aan zit te denken is om de tocht deze keer niet in de regio Eindhoven te houden maar in de Betuwe. In de laatste week van april en de eerste week van mei staat traditioneel de Betuwe in Bloei. Ik weet nog uit mijn wandelverleden dat dat een schoonheid heeft die je ooit eens ondergaan moet hebben. En op de ligfiets moet dat ook prachtig zijn. Ik weet nog niet precies hoe we dat gaan organiseren maar hulp en suggesties zijn meer dan welkom.

| 02:05 [reakties (0)] :: [link]

:: maandag, 8 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Groote Heide II. Ik ben op zoek naar manieren om niet in herhaling te vervallen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat de Toertocht van gisteren weer een hele mooie was. We waren deze keer met z'n tienen met een grote delegatie uit het 'Westen'. Mooie route, veel minder druk dan op Paasmaandag en prachtige mensen bij elkaar. O, en ook dit mag geen verrassing wezen: Mijn mooi-weer-garantie heb ik weer gestand kunnen doen.

Betuwe. Zoals gezegd wordt dit de lokatie voor de volgende toertocht. De plannen en aanbiedingen tuimelen zo'n beetje over elkaar heen. Tot nu toe hebben we een toertocht (50/100/150 km) georganiseerd door een wielerclub, mensen die elkaar op het station van Tiel (kunnen) ontmoeten en een Seat Alhambra waar een aanhanger achter kan om fietsen op te vervoeren. Hier moet toch iets moois mee te brouwen zijn. Wordt vervolgd.

1000 km grens. Gisteren tijdens de thuisrit op weg terug van de toertocht de 1000 km grens gepasseerd. En alle kleine en grote mijlpalen dienen gevierd te worden, dus later op de avond samen met mijn vriendin en wat Spaanse likeur een toast uitgebracht op de Hurricane. Life is Good, Life is Sweet.

Oproep. Marcel van Lierop, een van de deelnemers aan de laatste toertocht, gaat half mei op z'n ligfiets naar Rome. Marcel heeft daar drie weken voor uitgetrokken en gezien zijn instelling zie ik dat ook zeker lukken. Het is redelijk kort dag, maar wie heeft er zin om samen met Marcel deze tocht te ondernemen? En laten we wel wezen, voor mensen met een avontuurlijke instelling komt een uitnodiging nooit te laat! Je kunt Marcel hier bereiken.

| 10:21 [reakties (0)] :: [link]

:: donderdag, 11 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

De karavaan tijdens de laatste toertochtBloei. Eerst het goede nieuws. De fruitbomen in de Betuwe gaan ook dit jaar weer uitbundig bloeien. Het minder goede nieuws. Het schijnt dat de perebomen nu al in bloei staan en dat over 1 á 2 weken de appelbomen in bloei staan. Dit betekent dat wanneer wij begin mei gaan fietsen we onze fantasie zullen moeten aanspreken om een beeld te krijgen hoe mooi het wel niet was twee weken daarvoor. De trip gaat gewoon door op 5 mei. Bloesem-gekleurde zonnebril zelf meenemen.

Eggbeater pedalen van CrankBrothersEgg beater pedalen. Via ligfiets.net attent gemaakt op een artikel in BentRiderOnline vol. 3.4 2002. Sowieso een interessant magazine maar nu ook met een leuk artikel over een nieuwe vorm van clip-pedalen. Het ontwerp van deze pedaaltjes ziet er, excusez le mot, zeer geil uit. Hier vind je ook nog een hele serie andere recensies, van voornamelijk (wedstrijd)mountainbikers. Is er iemand die deze dingen al in Nederland heeft gesignaleerd en er ook al ervaring mee heeft? Ik ben altijd in voor dit soort experimenten. Het enige nadeel dat ik me nu voor kan stellen is dat met gewone schoenen, bijvoorbeeld tijdens woon/werkverkeer, je er makkelijk af kan glijden (want niet gelocked). De makers van dit visuele juweeltje, CrankBrothers, maken ook nog ander interessant fietsspul. Gaat heen en bewonder.

Lakslijtage op de framebuisOnverwachte slijtage. Tijdens de afgelopen Onderhoudsdag liep ik tegen slijtage aan die tot dan toe vrij verborgen was gebleven. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden maakten we gebruik van fietsliften die gebaseerd zijn op een stel gelinkte katrollen. Het systeem kon tijdens de dag ook aangeschaft worden, wat ik ook gedaan heb. Het systeem kost rond de 40 euro en het zijn 40 zeer welbesteede euro's. Ik kan nu de fiets op iedere gewenste hoogte hangen afhankelijk wat voor onderhoud ik wil plegen. Superhandig. Toen ik de fiets op ooghoogte had hangen, viel me op dat de framebuis onder de zitting, net na de kruising van de kettinggeleidebuizen tot op het aluminium afgesleten was. Oftewel de laklaag was volledig verdwenen.

Lakslijtage verdwenen achter klittenbandDe oorzaak hiervan bleek wederom het tikken van de kettinggeleidebuis tegen het frame te zijn. Nu zit er standaard op de Hurri wel een afstandsstangetje van staaldraad gemonteerd wat dit moet voorkomen, maar in mijn geval was die dus zodanig verschoven dat de buis toch vrolijk tegen het frame kon tikken en de lak zo kon verwijderen. Ik heb op die plek dus ook een stukje klittenband gemonteerd. Het is nu even een kwestie van in de gaten houden hoe snel er slijtage optreedt. Wordt ook weer vervolgd.

| 04:06 [reakties (0)] :: [link]

:: vrijdag, 12 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Bloei update. Vandaag de Volkskrant opengeslagen en kwam daar een foto tegen van een fruitteler die fruitbomen aan het snoeien is. Nu is dat heel normaal voor de tijd van het jaar. Wat niet normaal is, is dat de bloei van de bomen nu ruim een maand vroeger is. Bevestiging van wat ik al vermoedde.

NFTU. En dat staat voor de Nederlandse Toer Fiets Unie. Het goud dat deze organisatie beheert bestaat uit een kalender met daarop een overzicht van alle toertochten van alle bij die organisatie aangesloten verenigingen. Daarop ook de Ster van Tiel, de tocht die wij hoogst waarschijnlijk op zondag 5 mei gaan rijden. Overzichtelijke site, moeite van een bezoekje zeker waard. Wie heeft er interesse om vanuit Eindhoven, gezeten in een ruime Seat Alhambra met aanhanger, met daarin de ligfietsen, deel te nemen aan deze tocht? Er zullen ook ligfietsers uit andere delen van het land deelnemen.

| 02:50 [reakties (0)] :: [link]

van wiel naar woord door | Bryan

Toerverslag. Het toerverslag van de recente toertocht over de Groote Heide is er. Nog niet af in de zin dat de foto's wel geplaatst zijn maar de clickable vergrotingen nog niet. Hey, I am only human and I need my six hours of sleep too! Hoe dan ook: Genieten maar.

| 05:42 [reakties (0)] :: [link]

:: zondag, 14 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Dierenleed. Ik was vanmorgen even een eindje gaan fietsen om een storm in m'n hoofd de ruimte te geven. Onderweg ook even afgestapt en een mooi rondje over de hei gelopen. Op weg naar huis, een lekker tempo draaiend, gebeurde er iets waar ik al eerder bang voor ben geweest. Een vogel langs de kant van de weg vloog op en ging waarschijnlijk in paniek de verkeerde kant op. Ik raakte de vogel met m'n achterwiel en dat gaf een misselijkmakend gevoel. In m'n spiegel kijkend zag de vogel weer weg hippen maar ik kon in de gauwigheid niet zien of ze nog kon vliegen. Dit was even heel slecht karma. De ene storm voor de andere verruild.

Linge-bloesem tocht. Ik heb contact gehad met de organisatoren van de Ster van Tiel tocht die op zondag 5 mei wordt gehouden. Ze konden mij de garantie geven dat de Betuwe tegen die tijd grotendeels uitgebloeid zou zijn. Zie ook de eerdere berichten hieronder. Ze hebben echter een zeer aantrekkelijk alternatief. Volgende week zondag, de 21e april, organiseren ze de Linge-bloesem tocht die z'n naam eer aan zal doen. Het idee is nu dus om i.p.v. op 5 mei, op zondag 21 april neer te strijken in Tiel. Er is keuze uit drie afstanden: 30, 60 en 100 km. Ik stel voor om voor de 60 km te gaan. Er kan tussen 09:00 - 11:00 gestart worden en om 16:00 dien je weer binnen te zijn. De inschrijfkosten bedragen ongeveer 4 euro (voor niet NTFU leden). Zelfde uitnodiging als voorheen. Dus wie heeft er interesse om gezamelijk vanuit Eindhoven te vertrekken (Seat Alhambra + aanhanger) en wie kunnen we om 10:00 van het station in Tiel oppikken? Snelle beslissers beleven meer!

| 01:10 [reakties (0)] :: [link]

:: maandag, 22 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

File rijden op de dijk langs de linge. Zelfs op een M5 Shockproof kom je dan niet vooruit!Linge-bloesem tocht. Gisteren was het dan eindelijk zo ver: Fietsen in een bloeiende Betuwe. De Linge-bloesem tocht is in één woord prachtig. Het enige probleem gisteren was dat wij niet de enigen waren die dat zelf wilden ontdekken. Aan de tocht, georganiseerd door Toerclub de Batauwers, namen ongeveer 300 fietser deel. Het aantal fietsers dat we onderweg tegenkwamen leek meer op het tienvoudige. Achteraf was dat ook niet zo raar. De route voert o.a. langs Geldermalsen waar één van de NS (fiets-)dagtochten begint. De route staat deze maand ook in de ANWB Kampioen. Al die extra aandacht en het heerlijke weer zorgden voor fiets-files op de dijken.

De zon schijnt, rechts meandert de Linge en de bomenhaag begroet een koning.Nog over dat mooie weer. Stond gisteravond onder de douche en zag, terwijl ik mijn benen aan het bewonderen was, duidelijk de contouren van mijn fietsbroek afgetekend staan. Ik heb mijn vriendin dit ook nog even laten controleren om te voorkomen dat ik last had van 'wishful seeing'. Maar nee, het is er echt ingebrand en bij nadere inspectie konden ook de contouren van de zonnebril achterhaald worden. Hmmm, die altijd-goed-weer-bij-toertochten-garantie begint interessante vormen aan te nemen.

Links bloeiende fruitbomen en rechts, o wonder, ook bloeiende fruitbomen. Een heerlijk geurende Betuwe.Asperges. Met net de Betuwe tocht achter de rug blijft de vraag staan wat we gaan doen met de geplande tocht op 5 mei. Na wat creatief stoeien met Bert van Bilsen, die ondertussen een van de constante factoren aan het worden is bij de toertochten, is daar het volgende uitgekomen: We gaan het Limburgse Land opzoeken en wel in het gebied rond Venlo. Noord-Limburg dus. Onder het mom van een mooie fietstocht gaan we dan verse asperges eten. Dit is nog één van de weinige seizoensgroentes en goed klaargemaakte asperges is een lekkernij die een paar extra kilometers meer dan rechtvaardigen. Voor updates en meer informatie over deze tocht moet je hier wezen.

Hoeveel kleuren groen kun jij onderscheiden. De Linge ligt overigens verstopt achter de bomen.Groen. Afgelopen weekend heb ik naast veel op de fiets gezeten ook veel kilometers gemaakt met de auto. En net na een lentebui compleet met onweer viel het me opeens op hoeveel verschillende tinten groen er zijn. Ik kan er duizend woorden tegenaan gooien en dan nog is het niet te beschrijven hoe overweldigend mooi groen kan wezen. Ook foto's kunnen die momenten niet vangen. Dus als je er even tijd voor hebt, geniet dan van het frisse groen.

| 03:40 [reakties (0)] :: [link]

:: donderdag, 25 april, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Bevrijdingsdag. Zondag 5 mei staat er dus een mooie toertocht gepland in Limburg, in de streek rond Venlo. Dagblad de Limburger heeft op haar site een link staan met allemaal fietstochten in het Limburgse landschap. Een daarvan is Napoleons kanaal en die gaan we dus fietsen. Het karakter van de tocht staat omschreven als 'glooiend'. Nu heb ik zelf nog geen ervaring in het klimmen met een ligfiets en dit lijkt me een mooie gelegenheid om uit te zoeken hoe dit bevalt. Ondanks het glooiende komen er in de beschrijving ook woorden voor als 'flink bergop' en 'redelijk steil naar boven'. In het Engels komt de mooie uitdrukking voor: 'To separate the boys from the men'. En zo'n ervaring heb ik inderdaad voor ogen. Dus als je je voor kunt stellen dat je echt kunt genieten van zweten dan is dit de ideale gelegenheid om (weer) mee te rijden.

En dan nog zoiets moois. De tocht voert voor een groot deel door Duitsland. Nu kunnen we natuurlijk met de historie en speciale datum in gedachten flauwe grappen gaan maken, (iets met fietsen ligt veels te veel voor de hand), maar je kunt je ook verbazen over het prachtige toeval van dit alles. Dus als je echt een symbolische en ook feestelijke invulling aan Bevrijdingsdag 2002 wilt geven dan heb je weer een reden meer om mee te fietsen.

En wat die asperges betreft, het moet toch al heel raar lopen als we die dag niet kunnen afsluiten met heerlijke lokaal geteelde asperges.

Toerkalender. Geheel tegen mijn natuur in is er in de Chaos een patroon ontstaan. De toertochten hebben zich genesteld op iedere eerste zondag van de maand. Dit werd mede veroorzaakt door vrienden en kennissen die heel graag mee willen rijden maar graag ruim vantevoren willen weten wanneer, waar naar toe, enz. Om ze daarin tegemoet te komen heb ik dus een stukje Chaos opgegeven en is er nu een heuse Toerkalender met daarop alle toerdata. Om hun behoefte aan structuur toch nog op de proef te stellen is van enkele toertochten het 'waar-naar-toe' nog niet ingevuld. Dit is eufemistisch taalgebruik voor 'Ik weet het nog niet'. Ik heb op de pagina dus ook een ideeën-link opgenomen zodat suggesties voor waar-naar-toe ingevuld kunnen worden. Op die manier kan er een einde gemaakt worden aan die beklemmende onzekerheid. Ook als je jezelf nog niet rekent tot die vrienden / kennissen kring mag je natuurlijk gebruik maken van die link. Het is overigens ook de snelste manier om in die kring opgenomen te worden. Ondertussen geniet ik nog even van de Creatieve Chaos die mij nog rest.

| 10:15 [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type