Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Riders on a Storm Archief : augustus 2002

:: woensdag, 14 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

C10+C10+ uitval. Twee weken geleden kwam ik terug van mijn wekelijkse bezoekje aan de masseuse en lag dus uitermate ontspannen op mijn Hurri. Die ontspanning werd snel minder toen de donkere wolken aan de horizon niet verdwenen maar juist dichterbij kwamen. Ik gaf de Hurri nog eens extra de sporen in de ijdele hoop het droog te kunnen houden.

Vlak voordat ik Eindhoven, via de oostkant binnendook, begonnen de eerste dikke druppels te vallen. Ik checkte mijn fietscomputertje, de C10+ van VDO, om te zien hoe hard ik nu reed en zag dat er alleen een tijd aangegeven stond. Vermoedde dat ik die C10+ niet goed had geplaatst, en deed dat al rijdend nog eens over. (Dat had ik de eerste paar weken ook niet voor mogelijk gehouden: uit de stoel omhoog komen, voorover leunen met de linkerhand blijven sturen en met de rechter het klokje loshalen en opnieuw in de houder plaatsen. Ondertussen lekker uitbollen met 20+ km/h). Maakte niets uit. Hmmm, niet goed, niet goed.

Met nog een paar honderd meter te gaan tot de viaducten van de Berekuil waren de druppels overgegaan in een ware hoosbui. Onder het eerste viaduct maar gestopt en genoten van het uitzicht van een vette hoosbui en andere fietsers die er volledig door verrast waren. Een Miss Wet-T-shirt contest was er niks bij. Vond ook nog tijd om naar de fietscomputer te kijken. Die had nu volledig de geest gegeven en staarde mij blanco aan. Geheel zonder waarschuwing was ik al mijn tellerstanden kwijt. Ik kon me nog herinneren dat ik totaal ruim 1900 km had gereden maar nauwkeuriger dan dat werd het niet.

Gewacht tot de hoosbuien voorbij waren en toen eindelijk in een lichte miezer naar huis gefietst. Het was nog tropisch warm dus dat was wel een prettige sensatie. Na al mijn valpartijen op glad wegdek reed ik nu merkbaar voorzichtiger.

Volgende dag nieuwe batterijen in de fietscomputer en alles deed het weer. 9 maanden is echter erg kort voor de levensduur van de batterijen in zo'n apparaatje, dus dat wordt binnenkort even communiceren met VDO. Ben benieuwd of dit normaal is of niet. Checken bij andere fietsers leerde me dat de meesten 2 tot 3 jaar met 1 batterij doen en vaak ook nog een low bat waarschuwing kregen. Sommigen konden zich zelfs niet herinneren wanneer ze de batterijen voor het laatst ververst hadden. To be continued.

| 10:19 [reakties (1)] :: [link]

:: vrijdag, 16 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Voyeur. Ik heb het al eerder toegegeven, ik kan enorm genieten van vrouwelijk schoon op de fiets. Met de kleine hittegolf van afgelopen week was het weer enorm genieten. Terwijl ik met mijn fietsje met snelheden van rond de 30 km/h door de stad snelde, werd ik regelmatg verblijd met weer een wonderschoon uitzicht.

Woensdagochtend reed er weer een dame voor me in een, volgens de heersende mode, heerlijk doorschijnende witte zomerbroek. En, wederom volgens de heersende mode, droeg ze daaronder een thong/tanga, die de prijsvraag "Waar verdwijnen die bandjes naar toe" wel erg makkelijk maakte.

's Avonds op weg naar huis kwam ik diezelfde dame weer tegen. Deze keer hield ik in en ik vertelde haar wat een groot voorrecht het was, haar tweemaal op een en dezelfde dag tegen te komen. Ze moest er om lachen. Ik gaf mijn Hurri weer de sporen en was alweer een paar meter verder toen ik achter mij een vraag hoorde.

Weer in de remmen. Er ontspon zich een klein gesprekje over de vermeende gevaren van ligfietsen en de voordelen en nadelen. Dat waren namelijk de vragen die bij haar die ochtend naar boven waren gekomen. Ambassadeur als ik ben, heb ik dit vol overgave allemaal uitgelegd.

Niet lang daarna was ik weer onderweg, de hoop uitsprekend elkaar weer eens onverwachts te treffen op een zonovergoten dag. Aaah, de inspanningen die ik mij allemaal getroost voor de goede zaak.

| 09:23 [reakties (0)] :: [link]

:: maandag, 19 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Woosh-woosh-woosh.Wanneer ik 's morgens op m'n Hurri door de stad snel kom ik langs het Philips-stadion. Er staan een aantal betonnen paaltjes op een rijtje en als ik er langs zoef hoor ik een heerlijk woosh-woosh-woosh geluid. Een woosh voor ieder paaltje. Dit geluid is nu, in de zomer, anders dan in de winter. In de winter is het meer een wish-wish-wish.

Geluiden veranderen mee met de seizoenen. Ik herken dat ook nog uit mijn roeiverleden. Als we met de vier-met-stuur aan het trainen waren, was er weinig mooier dan het geluid van 4 bladen die synchroon in het water pikten en kolken trokken. Juist dat donkere kolk-geluid zal me altijd bijblijven. In de zomer klonk dat altijd een paar streepjes donkerder dan in de winter.

Van die kleine pleziertjes die moeilijk uit te leggen zijn als je het zelf nog niet meegemaakt hebt.

| 09:15 [reakties (1)] :: [link]

:: dinsdag, 20 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

SnoesjeSnoesje. Afgelopen zaterdag heb ik voor een tweede maal staan helpen in de winkel van de liggende hollander. Daar moet je je, wat mijn persoon betreft, niet al te veel van voorstellen. Ik kan beginnelingen op een ligfiets leren fietsen, fietsen afstellen op de juiste lengte en de juiste mentale coaching geven om te leren genieten van de eerste keren op een ligfiets. Een entertrainer dus. Voor de zwaar technisch inhoudelijke vragen en klussen kom je toch bij Stefan terecht.

Het eerste wat mij die zaterdagochtend opviel is dat ik niet begroet werd door de kat die altijd op het pleintje voor de liggende hollander uithing. Je raadt het waarschijnlijk al, Snoesje, zo heette ze was vorige week zondag overleden. Pure ouderdom. Snoesje was voor niets of niemand bang en was gewoon een begrip geworden. Als automobilist wachtte je gewoon rustig tot Snoesje gepasseerd was. En als hond liet je het wel uit je hoofd om Snoesje lastig te vallen.

Ondanks haar naam kon Snoesje ook behoorlijk uithalen. Ik heb dat zelf een keer mogen ervaren toen ik Snoesje net iets te lang aanhaalde. Gelukkig had ik mijn fietshandschoenen nog aan, anders had ik er een aandenken bij gehad. Het is gek hoe je zo'n klein beestje kunt missen. Snoesje, het ga je goed.

| 03:35 [reakties (0)] :: [link]

:: donderdag, 22 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Uit het lood. Afgelopen weekend geprobeerd een gaste op mijn fiets te laten rijden. Haar benen zijn behoorlijk wat korter dan de mijne en dus moest de frame buis van de Hurri ingeschoven worden. Dat bleek maar beperkt mogelijk, of in ieder geval, ik kreeg die buis niet ver genoeg ingeschoven. Jammer de Pammer.

Daarna de fiets weer op mijn lengte afgesteld en dat heb ik blijkbaar niet al te precies gedaan. De beenlengte is net iets te kort afgesteld, waardoor ik niet voluit kan gaan. Is dat al irritant, erger is dat de buis een paar graden uit het lood staat. Dus mijn rechterpedaal hangt lager dan mijn linkerpedaal.

In het begin wilde ik het nog niet geloven maar ik kon er uiteindelijk niet omheen. Wat een verschil in comfort. Soms luistert het dus heel nauw. Binnenkort verholpen.

| 03:34 [reakties (0)] :: [link]

van wiel naar woord door | Bryan

@#$! Remmen. Afgelopen dinsdagmiddag lag ik op de fiets toen ik de heftigste hoosbui tot nu toe over me heen kreeg. Het was die dag dat half Nederland aqua-planend over de weg naar huis reed. Ik had al besloten geen jas aan te doen, daar dat toch geen nut zou hebben gehad. Het was ook nog lekker warm, dus die douche was niet verkeerd. Geheel doorweekt. Door m'n borstspieren aan te spannen, kon ik de loop van de regenriviertjes op mijn borstkas beinvloeden en de spons in mijn fietsbroek was linksdraaiend meervoudig verzadigd. Zo nat dus.

Allemaal niks aan de hand. Veel ernstiger was dat het euvel aan mijn remmen weer tijdelijk terugkeerde. Mijn voorrem bleef hangen en ik leek ook weer druk te verliezen. Het maffe was dat het weer zeer tijdelijk was. Ik had het wel en niet tijdens de regenbui en alleen bij de voorrem. Er valt geen peil op te trekken. Bij deze verklaar ik de remmen tot Poltergeist Remmen. Heb al een tijdje niets meer gehoord van de Duitste Engineers bij Shimano die op zoek waren naar een oplossing voor dit type rem. Het wordt tijd voor een bezoekje aan Paul Voerman van Challenge.

| 03:48 [reakties (0)] :: [link]

:: vrijdag, 23 augustus, 2002

van wiel naar woord door | Bryan

Noodstop. Tijdens Cyclevision zag ik Mark-Jan op een Challenge-geleende Hurri, zijn eigen Hurri was een paar dagen daarvoor gestolen, achteloos 'noodstops' maken. Noodstop in de zin dat het achterwiel sierlijk omhoog kwam en hij met beide voeten op de grond stilstond, de Hurri balancerend op het voorwiel.

Terug in Eindhoven lag ik op de Hurri, terugfietsend van het werk, eraan te denken dat ik dat ook maar eens moest gaan oefenen. Kon heel nuttig zijn en zag er daarnaast ook heel cool uit.

Een paar honderd meter verder, schoot ik vanuit een zijstraatje een drukkere hoofdweg over. Althans, dat was de bedoeling. Ik had vooraf toch naar links en rechts gekeken, wel op snelheid. Ik wou net oversteken toen ik vanaf links, vanachter een boom, een blauwe stationwagen zag opdoemen. Ik zag de schrik in de ogen van de bestuurder en zelf was ik ook niet helemaal vrij van emoties. Ik kneep hard in mijn voorrem, voelde het achterwiel van de Hurri omhoog komen, zette mijn (gelukkig niet ingeklikte) voeten op de grond en ving de Hurri, steilvol balancerend op het voorwiel op.

Tot zover de oefening. Auto voorbij, Hurri weer laten zakken, gaan liggen, weg oversteken en een blik opzetten die zegt "Ha, dat moet ik jou nog zien doen op een gewone fiets". Weer een paar honderd meter verder zakte mijn hartslag langzaam weer onder de honderdtwintig.

| 09:44 [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type