Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Riders on a Storm Archief : juli 2003

:: dinsdag, 29 juli, 2003

van wiel naar woord door | Bryan

Onderhoud. Afgelopen zaterdag heb ik, vanwege vakantie, mee staan helpen in de ligfietsshop van de liggende hollander, hier in Eindhoven. Het was relatief rustig dus ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat klein onderhoud uit te (laten) voeren.

De schijfrem achter liep aan en na het verwijderen van het achterwiel en de remblokjes uit de houder schuiven, bleek al snel dat de blokjes echt tot op de draad versleten waren. Voor heb ik momenteel geen problemen en ik schijn, heel a typisch, meer met mijn achterrem dan mijn voorrem te remmen.

Al eerder remblokjes vervangen maar Stefan liet me nu zien hoe het eigenlijk hoort. Dus:

Doen gaat sneller dan uitschrijven. Het opendraaien van het reservoir bleek cruciaal. Ik heb geen sponzige reaktie meer en de rem reageert ook weer veel direkter. Daarna, was het natuurlijk verplicht remsporen trekken. Dit alles onder het mom van 'testen' natuurlijk.

M'n versnellingen schakelden ook niet echt lekker meer. Sommige versnellingen moest ik even 'doorschakelen' om de ketting op het juiste blad te krijgen. Dus twee omhoog of omlaag om 1 omhoog of omlaag te gaan. Dit bleek gewoon simpelweg een kwestie te zijn van de kabel weer op spanning te brengen. Paar slagen met de stelschroef achter op de derraileur en het leed was geleden.

Ten slotte mijn AirZound even uit elkaar gehaald. Deed het al een paar maanden niet meer. Volgens Stefan mogelijk water. Was zelf een beetje sceptisch omdat ik de AirZound al vaker uit elkaar had gehaald. Ook nu weer kurkdroog aan de binnenkant. In elkaar geschroefd, op druk gebracht en met licht vochtige ogen weer kunnen genieten van 80 decibel. Ach die simpele pleziertjes in het leven.

Tenslotte nog m'n spiegel op een andere plek gemonteerd. In plaats van links aan de buitenkant, nu links aan de binnenkant. Uitleggen kost meer tijd dan een foto. Maar die foto is er nog niet maar komt dus wel :-)

Sta overigens zaterdag a.s. ook weer in de shop, samen met Stefan. Dus met vragen over bovenstaande expertise kun je nu dus ook bij mij terecht.

| 12:35 [reakties (0)] :: [link]

:: woensdag, 30 juli, 2003

van wiel naar woord door | Bryan

Radical Design Allfa zijtas zonder gatenBanaantassen. Gisteren dan eindelijk banaantassen aangeschaft: De Radical Design Allfa, maatje medium. De large zijn te groot voor de Hurricane en hoe meer je meeneemt, des te meer je meezeult. (Aaah, wat een tegeltjes-spreuk.)

De tas ligt snel op, of eigenlijk om, de fiets: Toptas eraf, stoelbekleding loshalen (klittenband), banaantassen om bagagedrager en stoelzitting hangen, banden eenmalig afstellen, stoelbekleding weer terughangen en toptas er weer op. 3 minuten werk.

Vanmorgen begonnen met het uittesten van de tassen. Had m'n laptop aan een kant erin gehangen en wat klein grut aan de andere kant. Spanbanden aangetrokken en gaan.

Was al snel vergeten dat ik de tassen eraan had hangen totdat ik de bochten weer op vertrouwde wijze begon aan te snijden. Hoorde de tassen in de scherpe bochten merkbaar over het asfalt schuren. Op een gegeven moment zelfs een doffe bons bij weer een scherpe bocht. Natuurlijk voer je dit soort testen uit met een laptop. How smart can you be!

Aangekomen op de werkplek tas en inhoud gecontroleerd. Er was een hoekje van de laptop afgeschuurd en dat kon alleen maar betekenen dat......jawel, ik heb nu al het eerste gat in m'n tassen gefietst.

Tip: span de banden altijd zoveel mogelijk aan zodat de tassen de maximale speling hebben t.o.v. de weg.

Eens kijken of er een slimme manier is om dat gat te repareren....... En o ja, de laptop werkt nog, nog wel.

| 01:28 [reakties (0)] :: [link]

:: donderdag, 31 juli, 2003

van wiel naar woord door | Bryan

simson cleanup.jpgJagen en poetsen. Dinsdag, na het afsluiten van de ligfietsshop, racete ik samen met Stefan door de stad. Normaal ben ik geen match voor Stefan, maar op zijn nieuwe Rainbow Lyra zonder voorderailleur is dat een ander verhaal. Bij het optrekken ben ik duidelijk sneller en dat levert leuke sprints op.

We waren elkaar duidelijk aan het opjagen en af en toe moesten we uitwijken naar de stoep om andere fietsers en voetgangers te ontwijken. Een goeie speed chase en veel adrenaline. Op de Hoogstraat, een van mijn favoriete straten om te jagen lag ik weer voorop en zag Stefan in de spiegel naderen. Vlak voor een van de vele verkeersdrempels haalde hij mij in en ik klampte aan.

Ik klapte zo subtiel mogelijk op en over de verkeersdrempel maar het leed was al geschied. Mijn ketting maakte een raar schrapend geluid en vlak na het stoplicht op de Rondweg vonden we een hoekje om uit te zoeken wat er aan de hand was.

Stefan had het snel gevonden: De ketting was van de geleiderol, naast het stuurbalhoofd, geschoten en sleepte nu in feite langs de rol. En dat veroorzaakte het schrapende geluid. Ketting met een beetje wurmen weer terug op de rol en m.b.v. van de BBB handy tool het kapje over de rol weer aangedraaid, zodat de ketting er minder makkelijk af en langs kan schieten.

Tip 1: Ga zoveel mogelijk op pad met je eigen monteur voor de meer 'Extreme Sports' ondernemingen.

Kortom daarna heerlijk zwarte handen van alle kettingsmeer. Stefan zei nog dat hij zeep bij zich had en ik dacht nog: 'Grapjas'. Maar hij haalde inderdaad een tube Clean Up van Simson boven en spoot dat in de handen. Even het spul een tijdje insmeren. En dan komt ineens het grote wonder. Na een tijdje wordt de gel korrelig en laat los van je huid waarbij alle smeer wordt meegenomen in de korrels! Jeee Mike, it's amazing! Maar wacht er is meer! Het spul is nog betaalbaar ook en je kunt de oude poetsdoek gewoon thuis laten. Daarom:

Tip 2: Ga niet van huis zonder een tube Clean Up van Simson.

Binnenkort waarschijnlijk ook te bestellen via het TellSell kanaal, vlak na de Instant Fischerman.

| 02:34 [reakties (1)] :: [link]

Powered by Movable Type